Galerija duboreza

Duborezačka radnja

Bogonadahnuti umetnici, prosti monasi, graditelji, trude se da, na originalne načine, kroz vekove, izraze značaj, veličinu i sveprisutnost krsta. Svi ovi ljudi, zanatlije, majstori, stvarali su osobene pravce, stilove ili škole sa učenicima i sledbenicima. Tako je nastao, i još uvek traje, poseban umetnički i duhovni izraz koji se može prepoznati kao minijaturni duborez sa pravoslavno-hrišćanskom tematikom.

Ova radionica je nastala kao plod decenijskog rada i istraživanja, ponajviše zasnovana na težnji da idemo tragom srednjovekovnih majstora finog duboreza, kao i da radimo na otkrivanju, nadgradnji nasleđa njihovog stila i majstorstva.

Vremenom, kako to obično biva, sticajem okolnosti, ili Božijim promislom, duborezali smo krstove, prvo proste, skromnije, a vremenom i zahtevnije radove sa naglašenim umetničkim kvalitetima. Minijaturni duborez je zaboravljeni zanat, ali kada mu se skine patina i udahne svežina, radovi postaju osobito vredni i unikatni.

Duborezac ove radionice nije čovek van vremena nadnet nad nekim nerazumljivim motivima, on je čovek, majstor malih, gotovo intimnih predmeta koji pričaju velike priče. Na samo par centimetara drveta ispričana je obimna povest iz Svetog Pisma.

Ovaj umetnički zanat ne treba da se krije, zato nas pozovite, predložite da nešto uradimo za vas, postanite, na neki način, deo redionice, posedujte nešto vredno i originalno, naučite ovaj drevni zanat, naučite druge tajnama minijaturnog duboreza.

Оsnivаč rаdiоnicе је dr Brаnislаv Đеrkоvić

Copyright © 2018 Duborez-Krst. Sva prava zadržana. Izrada sajta: PaprikArt